Arkitektens nyckelroll i byggbranschens gröna omställning

I takt med byggbranschens ökade fokus på hållbarhet och klimatmål spelar arkitekter en allt viktigare roll i att forma framtidens byggnader och stadsdelar. Deras förmåga att förena estetik med klimatsmart design gör dem unika i omställningen mot en grönare byggbransch. Men hur kan arkitekter kliva fram och ta en central roll i att minska klimatpåverkan?

Genom att arbeta med klimatberäkningar redan i tidiga skeden kan de inte bara säkerställa att klimatmål och lagkrav uppfylls – de kan också stärka sin affär, vinna fler uppdrag och tävlingar samt påverka avgörande designbeslut. Här berättar Plants egna expert inom hållbar och klimatsmart arkitektur, Alexander Ståhl, om hur hela byggbranschen vinner på att arkitekter jobbar aktivt och strategiskt med klimatberäkningar från tidigt skede.

– Kan arkitekter integrera klimatpåverkan som en självklar del i deras metodik så kommer de kunna skapa en stor nytta för såväl beställare, entreprenörer och andra aktörer

Hur ser du på arkitektens roll i byggbranschens gröna omställning och hur kan klimatberäkningar hjälpa dem att ta en mer central roll i den processen?

Arkitekter har en unik position att egentligen anta olika roller, bland annat en rådgivande sådan. Samtidigt har de möjligheten att i tidigt skede förena gestaltning med klimatsmart arkitektur. Genom att analysera klimatpåverkan för olika skisser, byggsystem och material kan de säkerställa att klimatmål och lagkrav kan nås kostnadseffektivt. Kan arkitekter integrera klimatpåverkan som en självklar del i deras metodik så kommer de kunna skapa en stor nytta för såväl beställare, entreprenörer och andra aktörer då de har förmågan att se helheten och kommunicera kring den bättre än någon annan part.

Vilka är de största affärsmässiga fördelarna för arkitekter att arbeta med klimatberäkningar i tidiga skeden av ett projekt?

Att vinna uppdrag genom att snabbt, enkelt och tydligt kunna påvisa för beställare att de redan i anbud eller tävlingar har tydliga idéer kring hur det är möjligt att uppnå klimatmål är en stor fördel. Samtidigt försäkra potentiella kunder om att de kan ta ansvar för klimatpåverkan i gestaltningsprocessen men även följa projekt från ax till limpa med full kontroll över projektets klimatpåverkan. Klimatberäkningar är idag en oerhört viktig och självklar del av designprocessen, därför är det också rimligt att de ska kunna ta betalt för att utföra klimatberäkningar vilket stärker deras affär.

Hur kan arkitekter använda klimatberäkningar för att påverka beslutsunderlag när det gäller byggsystem och materialval?

Utifrån bra klimatdata och evidensbaserat underlag kan arkitekter integrera klimatberäkning i sin gestaltningsprocess. Därigenom kan de enkelt och visuellt kommunicera vilka byggsystem och material som kan vara kostnadseffektiva alternativ för att minska klimatpåverkan i projekt. Inledningsvis kan de utgå från ett referensprojekt eller ett tänkt byggsystem. I samband med det ta fram en klimatbudget. Utifrån den analysera klimatpåverkan och studera vilka delar av en byggnad eller ett kvarter som lämpligast uppförs med olika byggsystem och material för att skapa klimatsmart arkitektur och kommunicera alternativ till exempelvis beställare, entreprenör eller projekteringsgrupp. På så vis kan de styra utformningen med klimatpåverkan i beaktande.

– Arkitekter är de som har bäst förmåga att se till helheten och därför är det oerhört viktigt att de ges utrymme och förtroende att arbeta med klimatpåverkan i tidiga skeden utifrån olika perspektiv.

Varför är det viktigt för fastighetsutvecklare och byggbolag att involvera arkitekter tidigt i processen när det gäller att minska klimatpåverkan?

Samarbete är viktigt för att vi ska kunna skapa klimatsmart och hållbar arkitektur som lever upp till klimatkraven. Likaså behöver vi åstadkomma transformativ och systemisk förändring. Arkitekter är de som har bäst förmåga att se till helheten och därför är det oerhört viktigt att de ges utrymme och förtroende att arbeta med klimatpåverkan i tidiga skeden utifrån olika perspektiv.

Hur kan arkitekter använda verktyg som Plant Concept för att analysera och säkerställa att klimatmålen uppnås på både projekt- och bolagsnivå?

Genom snabba, enkla och pålitliga klimatberäkningar kan arkitekter med hjälp av Plant Concept säkerställa i tidigt skede, redan i anbud eller tävling, att deras skisser och idéer har goda möjligheter att i slutändan se till att projekt lever upp till klimatmål, miljöcertifieringar och lagkrav. De kan även anta en mer rådgivande roll och elaborera med Plant Concept tillsammans med beställare för att hitta strategier på en mer övergripande nivå. Vilket kan bidra till arbete med hållbarhetsrapportering och färdplan på bolagsnivå.

Kan klimatberäkningar vara lika värdefulla i ombyggnation och tillbyggnadsprojekt som i nyproduktion? Hur kan arkitekter bäst tillämpa detta?

Absolut. Det är endast kreativiteten som sätter begränsningarna. Här finns möjligheter för arkitekter att studera och kommunicera kring vad som lämpar sig bäst vid förädling eller utveckling av fastigheter. Genom klimatberäkningar går det att studera vilken typ av transformation som är lämplig för en viss byggnad och analysera vilka åtgärder som har minst klimatpåverkan. Likaså går det att jämföra vad som är mest strategiskt för en beställare, att investera i nyproduktion eller transformation utifrån klimatpåverkan.

Fler Artiklar

Uppfyll lagkrav och hållbarhetsmål – enklare med Plant

Kontakta oss idag för att se hur du enklast kan uppfylla lagkrav och nå dina hållbarhetsmål med flexibla digitala lösningar som skräddarsys efter dina arbetssätt och byggprojekt.