Kom igång med klimatberäkningar: En enkel guide för nybörjare

Att förstå och arbeta med klimatberäkningar kan kännas överväldigande och komplicerat, särskilt för organisationer som kanske aldrig har gjort detta tidigare. Med krav som lagen om klimatdeklaration och ökande ambitioner för hållbart byggande är klimatberäkningar ett viktigt verktyg för att förstå och minska miljöpåverkan från bygg- och fastighetsprojekt. Den här guiden är för dig som är helt ny inom området och vill ta de första stegen mot att jobba mer strategiskt och hållbart med hjälp av klimatberäkningar. Oavsett om du arbetar i en kommun eller på ett allmännyttigt bolag är detta en praktisk vägledning till att förstå grunderna och komma igång.

Varför är klimatberäkningar viktiga?

Klimatberäkningar ger en tydlig bild av ett byggprojekts klimatpåverkan genom hela dess livscykel. Genom att analysera material, transporter, energi och avfall får man en mer detaljerad förståelse för var utsläppen är som störst. Detta är avgörande för att kunna vidta åtgärder och göra bättre val som leder till minskad klimatpåverkan. Det är inte bara en fråga om att uppfylla lagkrav – det är också en möjlighet att driva positiva förändringar och bli en föregångare inom hållbart byggande.

1. Börja enkelt – Pilotprojekt är din vän

Om din organisation är ny på klimatberäkningar är det viktigt att inte försöka ta för stora steg direkt. Ett bra sätt att komma igång är att starta med ett pilotprojekt, gärna ett som är i ett senare skede av byggprocessen. På så sätt kan du genomföra en klimatberäkning med relativt enkla förutsättningar och låg risk. Genom att börja smått lär du dig hur processen fungerar och får en känsla för vad som är ”mycket” eller ”lite” när det gäller klimatpåverkan.

Pilotprojektet kan också vara en möjlighet att bekanta sig med lagen om klimatdeklaration och förstå hur din organisation kan möta dessa krav på ett smidigt och smärtfritt sätt.

2. Vanliga projekt – Få en baslinje att utgå från

När ni har genomfört en klimatberäkning på ett pilotprojekt är nästa steg att använda erfarenheterna till ett mer traditionellt projekt. Detta hjälper er att sätta en baslinje – en referenspunkt – för att mäta hur väl ni presterar. Om ni vill ta det ett steg längre kan ni, efter att ha fått en god uppfattning om ert nuläge, börja planera för mer ambitiösa projekt där klimatpåverkan tas i beaktande redan i de tidiga planeringsskedena.

3. För de med högre ambitioner – Skapa en strategisk vision

När ni väl har förstått er klimatpåverkan och satt en baslinje kan ni som har högre ambitioner börja fundera på mer strategiska mål. Vilken klimatpåverkan vill ni minska på lång sikt? Vilka områden kan ni förbättra för att nå dessa mål? Med en klar bild av vart ni står idag kan ni börja planera för framtiden och arbeta mer proaktivt för att minska påverkan.
För er som redan jobbar strategiskt med klimatfrågor är det viktigt att göra klimatberäkningar i varje skede av byggprocessen. Detta ger er en klar bild av var åtgärder kan sättas in till låg kostnad och med största möjliga effekt.

4. För de med grundläggande mål – Bevaka lagkrav och certifieringar

Alla kommuner och allmännyttiga bolag har inte samma ambitioner, och det är helt okej! Om din organisation ännu inte har satt högre klimatmål eller krav på certifieringar kan ett viktigt första steg vara att fortsätta hålla sig uppdaterad kring lagstiftning och de grundläggande krav som finns och är på gång i Europa, som exempelvis klimatdeklarationer. Säkerställ att ni följer dessa krav och börja bygga en intern process för att uppfylla dem på ett tids- och kostnadseffektivt sätt.

Varför använda Plant för klimatberäkningar?

Om det är första gången du gör en klimatberäkning kan Plant vara en ovärderlig resurs. Det finns flera skäl till varför vårt verktyg kan göra processen både smidigare och mer kostnadseffektiv:

  • Sammanställer befintliga data
    Klimatberäkningar kräver att man har full koll på alla materialmängder i ett projekt. Det kan vara tidskrävande och kräva mycket insatser från projektgruppen, men Plant kan automatiskt samla in allt befintligt underlag från olika källor. Det sparar både tid och pengar.
  • Visualisering i 3D
    En av de största fördelarna med Plant är vår förmåga att visualisera klimatpåverkan i 3D. Detta gör det lättare att förstå vad som driver påverkan och ger möjlighet att testa olika material och byggsystem.
  • Gratis rådgivning från experter
    Vi erbjuder gratis tips och tricks från våra ledande hållbarhetsspecialister och LCA-experter, vilket hjälper dig att snabbt komma igång och göra rätt val.

Redo att komma igång?

Att komma igång med klimatberäkningar behöver inte vara komplicerat, även om det kan verka svårt och invecklat i början. Genom att börja smått med ett pilotprojekt och successivt bygga vidare på dina kunskaper kan du få en stabil grund att stå på. Oavsett ambitionsnivå kan du med hjälp av verktyg som Plant arbeta strategiskt och effektivt för att minska klimatpåverkan från dina byggprojekt och samtidigt spara tid, pengar och resurser.

Följ utvecklingen, förstå era materialmängder, och börja med små steg – så är ni på god väg mot att skapa mer hållbara byggnader och processer!

Fler Artiklar

Uppfyll lagkrav och hållbarhetsmål – enklare med Plant

Kontakta oss idag för att se hur du enklast kan uppfylla lagkrav och nå dina hållbarhetsmål med flexibla digitala lösningar som skräddarsys efter dina arbetssätt och byggprojekt.