Resurshubben nu i Plant

Plant integrerar Resurshubben: En viktig vändpunkt för EPD-användningen inom svensk byggbransch

Sveriges ledande LCA-expert Martin Erlandsson ger oss en djupare inblick i hur IVL:s nya klimatdetabas Resurshubben, som nyligen integrerats i Plants samtliga klimatberäkningsstöd, är en vändpunkt för hanteringen av EPD och klimatdata inom svensk bygg- och fastighetsbransch. Genom samarbetet mellan Smart Built Environment och IVL, och nu med stöd från Plant, stärker Resurshubben positionen som en avgörande resurs för standardiserade och tillgängliga miljödata som främjar hållbar utveckling i byggsektorn.

Kan du berätta mer om ursprunget till och framtagandet av Resurshubben?

Vi fick ett strategiskt projekt av Smart Built Environment där entreprenadföretagen gick samman och ansåg att det var bättre att alla EPD kompletterades, granskades och gjordes maskintolkningsbara på ett gemensamt sätt och publicerades via en webtjänst. Tanken från byggföretagen var sedan att Boverket skulle ta över ansvaret för detta (och att IVL möjligtvis skulle vara konsult till Boverket). Boverket ansåg inte de skulle ta sådant ansvar och IVL drev därför Resurshubben och tillgången till EPD ”färdiga att använda” (Ready to use), R2U EPD) under licens.

Hur kommer Resurshubben förändra tillgången till och användningen av EPD:er och klimatdata inom bygg- och fastighetsbranschen i Sverige?

IVL har bestämt för att alla R2U EPD från Resurshubben ska göras tillgängliga för alla verktyg som vill använda dessa. IVL har ett nytt projekt där vi kommer utveckla en hemsida så att materialtillverkarna på egen hand i en framtid ska kunna ta fram R2u EPD.

Vad anser du är de största fördelarna med att ha en centraliserad hubb för EPD:er, jämfört med den tidigare situationen?

Alla kommer då göra samma tolkningar av EPD data. Tanken är att verktygen ska konkurrera med olika funktioner och inte med vem som tolkar data bäst. Det kan göras gemensamt i Resurshubben.

Plant har visioner om att göra miljödata fullt tillgänglig helt gratis och open source. Hur ser du på framtiden för detta initiativ?

Resurshubben har förutsättningar för att göra just detta möjligt.

Hur tror du att tillgången till gratis och öppen klimatdata kan påverka byggsektorns hållbarhetsarbete i framtiden?

Det är förenklat att använda specifika data och på så sätt gynna dom som i varje produktsegment kan leverera det både prismässigt och miljömässigt mest attraktiva produktvalet.

Kan du ge exempel på hur användare kommer kunna underlätta och avlasta sina projekt med hjälp av Resurshubben?

Det är inte resurshubben som bygger gränssnitten, men Resurshubben gör det möjligt att efter det man valt en generisk produkt till sitt projekt så kan man gå in och se vilka EPD det finns för denna generiska produkt och med ett knapptryck byta generiska mot specifika EPD data.

Vad är de nästa stegen för Resurshubben och hur planerar du att vidareutveckla denna resurs?

Vi kommer som jag nämner ovan ta fram en hemsida så materialtillverkare på egen hand kan ta fram R2U EPD. Vi kommer ta fram ett nytt format för EPD som kommer ligga nära det som kommer i de digitala produktpassen och på så sätt minska behovet av antaget fält i en EPD som måste tolkas.

Vilka åtgärder har vidtagits för att säkerställa dataintegritet och kvalitet i den information som tillhandahålls genom Resurshubben?

I den nya hemsidelösningen så kommer tillverkaren få ta detta ansvar istället för att IVL som nu.

Fler Artiklar

Uppfyll lagkrav och hållbarhetsmål – enklare med Plant

Kontakta oss idag för att se hur du enklast kan uppfylla lagkrav och nå dina hållbarhetsmål med flexibla digitala lösningar som skräddarsys efter dina arbetssätt och byggprojekt.