Ledarskap för framtidens bygg

Så ser Anders Frankel på framtiden för hållbart byggande

Plants nya styrelseordföranden Anders Frankel delar här sin syn på framtiden för hållbart byggande. Med en bakgrund som pionjär inom tekniksektorn och med erfarenheter från global expansion ger Frankel en unik inblick i hur Plant kan driva på innovation och hållbarhet inom bygg- och fastighetsbranschen, både i Sverige och internationellt.

Vilka initiala steg planerar du att ta som ny styrelseordförande för Plant?

Det absolut viktigaste är att lära mig bolaget, hur produkterna skapar värde och hur vi kan fortsätta maximera värdet för de kunder som vi arbetar med.

Hur ser du på Plants nuvarande position på marknaden och vilka är de största möjligheterna för tillväxt och att bidra positivt till våra kunders hållbarhetsarbete?

Jag har alltid uppfattat Plant som ett mycket välrenommerat bolag vilket är en mycket bra utgångspunkt för att bygga vidare från. För bolagets tillväxt känns det centralt att hitta de lösningar som går att skala ut till ett stort antal kunder. Genom att hitta de lösningar som många kan använda och snabbt komma igång med kommer vi också att med kort startsträcka kunna bidra till att våra användare blir mer hållbara.

Kan du berätta om din erfarenhet av internationell expansion och hur den kommer att påverka din strategi för Plant i Sverige och Norden?

Flera av de bolag som jag arbetat med har expanderat internationellt på ett framgångsrikt sätt. För att lyckas med detta krävs en god grad av standardisering och enkelhet så att vi i nya sammanhang kan kommunicera det värde som vi skapar på ett tydligt sätt. När och i vilket tempo vi fokuserar internationellt får vi återkomma till.  

Vilka huvudsakliga utmaningar och möjligheter tror du att Plant står inför i sin strävan efter att förbättra hållbarheten inom bygg- och fastighetsbranschen?

Jag tror att väldigt mycket talar för Plants produkter och det värde som vi levererar. Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns relativt stora svängningar inom efterfrågan i byggsektorn som vi inte kan styra över. Detta kan i sin tur påverka möjligheten för våra kunder att planera långsiktigt. Den mest uppenbara möjligheten ser jag som den ökande medvetenheten och förmågan att agera inom klimatfrågan.

Du har en bakgrund som investerare och rådgivare i flera teknikföretag. Hur kommer dessa erfarenheter att bidra till utvecklingen av Plants position och erbjudande?

Som rådgivare har man förmånen att få träffa många drivna och begåvade människor i olika bolag och kan lära sig vad som drivit deras framgång. Baserat på de erfarenheterna hoppas jag på att kunna ta med mig idéer som Plant kan ha glädje av när vi växer. Ibland hittar man effektiva angreppssätt och lärdomar i helt andra typer av bolag och branscher. När Plant nu lanserar fler SaaS-baserade erbjudanden ser jag tydliga grepp från andra bolag som vi kan lära av.

Hur viktigt är företagskultur för dig och vilka värderingar är mest betydelsefulla för dig i en vinnande organisation?

Kulturen i en verksamhet är enormt viktig och håller ihop teamet. Jag värderar inte minst enkelhet, tydlighet och effektivitet. Inom det ryms såklart väldigt mycket annat - men jag upplever att de faktorerna skapar en väldigt bra grund att bygga samarbeten och framgångsrika bolag på.

Vilka trender inom svensk och internationell proptech ser du som mest lovande för framtiden och för Plant?

Utan tvekan klimatfrågan - det vill säga medvetenheten och handlingskraften i att byggsektorn måste ställa om och minimera CO2 i samband med byggprojekt.

Hur anser du att Plant förhåller sig till konkurrensen, och vad gör man annorlunda för att sticka ut?

Jag upplever att Plant har varit duktiga på att bygga effektiva och flexibla lösningar för olika sammanhang inom bygg. Det är uppenbart att detta gjort bolaget mycket populärt hos kunderna.

Fler Artiklar

Uppfyll lagkrav och hållbarhetsmål – enklare med Plant

Kontakta oss idag för att se hur du enklast kan uppfylla lagkrav och nå dina hållbarhetsmål med flexibla digitala lösningar som skräddarsys efter dina arbetssätt och byggprojekt.